Dunja Rahovsky Šuligoj

Kratki dokumentarni film Jerca (2018) predstavi slikarko, po kateri se film tudi imenuje. Film je nastal v okviru Luksuzove delavnice, na kateri so bili pri snemanju režiserji prostorsko omejeni, saj so snemali le na območju Krškega. Ravno zato je bila prvotna ideja režiserja Jerce dokumentarni film o Sevnici – rojstnemu kraju Melanije Trump.

Najprej je tako želel predstaviti mesto in vpliv predsedniške zmage Trumpa na ta majhen kraj. Režiser je povedal: »Mislili smo, da bo Sevnica zanimiva ravno zaradi vsega dogajanja okoli Trumpa. K temu projektu sem pristopil bolj z novinarske in ne toliko umetniške perspektive. Skupaj z mojo skupino smo želeli slediti ideji, vendar smo hitro spoznali, da ni veliko pokazati poleg torte in nekaj spominkov.«

Med raziskovanjem mesta je imel avtor srečo – lokalci so ga napotili k slikarki Jerci. Ravno takrat se je v Sevnici, v hiši sredi narave odvijala umetniška delavnica, ki se je je udeležila tudi Jerca. »Prvotno smo želeli prikazati celoten umetniški kamp. A v Jerci smo prepoznali osebo z zelo močno karizmo, ki je govorila skozi svojo umetnost.« Slednje se še posebej izrazi v trenutku, ko si na začetku intervjuja v naročje postavi ogledalo, obrnjeno proti kameri in ga tam obdrži, medtem ko govori. Pred snemanjem je režiserju povedala, da ne želi formalnega intervjuja ampak umetnino – performans. Simetrične kompozicije in barvitost okolice pokažejo, da je že njeno ustvarjalno okolje velika umetnina, ki jo je z veseljem pokazala in razkrila kameri. Za Jerco se v slikovnem polju pogosto znajdejo njene umetnine – če ne, pa na njeni obleki.

Odlična povezava med podobami je glasba, ki je bila v film vključena po čistem naključju – na snemanju je na saksofon zaigral Jerčin znanec, medtem ko je Jerca slikala na svojo obleko. Kot je povedal režiser, so se njegova ideja o filmu, Jerčina spontana ustvarjalnost in živa glasba povezali in nastala je zaključena celota, ki je bila popolnoma drugačna od prvotne vizije.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s