Maja Gregorčič

»Bile smo tri ženske. Tri prijateljice. S cilji, upanji in sanjami, svojimi karierami. Dve sva imeli partnerja. Imeli smo hiše in v njih veliko ljubezni,« razmišlja glavna junakinja Rain. »/… / Potem pa sem izdelala lasulje …«

Kratkometražni film nigerijskega režiserja C. J. Obasija z naslovom Hello, Rain (2018) se žanrsko uvršča med afrofuturistične filme. Posnet je po knjižni predlogi Hello, Moto nigerijsko-ameriške pisateljice Nnedi Okorafor.[1] Zaznamuje ga uporaba posebnih učinkov, ki spominjajo na znanstvenofantastične filme sedemdesetih.

Ker dekleta z načinom življenja niso zadovoljna, Rain z mešanico tradicionalnih čarovniških urokov in uporabe visoke tehnologije patentira lasulje. Te naj bi njej in prijateljicama Philo in Coco podelile nadnaravno moč. Ustvarjena lasulja je križanec nevrotransmiterjev,[2] mobilnih telefonov in podobne visoke tehnologije. Lasulje na glavi jih sprva zabavajo, z njimi delujejo kot superjunakinje iz videoigric, kar poudari green screen. Ko jih nataknejo, namreč vstopijo v futuristični postapokaliptični svet z naelektrenim ozračjem, kar dodatno poudari zvok električnega polja. Pri tem pridobijo nadnaravne moči, ki pa jih uporabijo v svojo korist. Postanejo vzvišene, njihovi pokončni hoji sledi tudi kamera, ki jih s spodnjim rakurzom poviša in zoža. Z laserjem iz oči streljajo ljudi, ki jim naključno prekrižajo pot. Z jemanjem njihove življenjske energije pridobivajo moč. Kamorkoli grejo, širijo kaos.

Edina, ki se zave, da se z občutkom moči ne zadovoljiš, ampak hlepiš po še več, je Rain. Rešitev zase najde v vračanju k naravi, kjer se ponovno najde. Je čas, da kot družba naredimo korak nazaj?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[1] Dostopno na: http://kurjapolt.org/sl/hello-rain-slo/; pridobljeno 14.4.2019

[2] Kemična snov, ki prenaša impulze med živčnimi celicami ali med živčnimi in mišičnimi celicami, živčni prenašalec: možganski nevrotransmiter; sproščanje nevrotransmiterja / nevrotransmiter dopamin, serotonin; dostopno na: https://fran.si/iskanje?View=1&Query=nevrotransmiter; pridobljeno 14.4.2019

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s